top of page
  • _

Indexering alimentatie 2023

Ieder jaar vindt er een indexering van de partneralimentatie én de kinderalimentatie plaats. Door deze aanpassing wijzigt het alimentatiebedrag dat jij komend jaar aan partner- en/of kinderalimentatie ontvangt of betaalt. Het percentage wordt vastgesteld door de Minister van Justitie. De minister bepaalt wat het wettelijke indexering percentage, de alimentatie indexatie, volgens de Trema-normen voor het komende jaar wordt. Deze aanpassing is nodig, omdat onder meer de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen.

 

Het indexering percentage alimentatie 2023 is vastgesteld op 3,4 procent. De alimentatie indexering is gebaseerd op de bruto alimentatiebedragen. Je kunt de indexering als volgt berekenen: neem het alimentatiebedrag van de partner- en/of kinderalimentatie van dit jaar en vermenigvuldig dit bedrag met het indexeringspercentage.

Concreet bereken je de indexering van de partner- en kinderalimentatie zo: huidig alimentatiebedrag/100 x het indexering percentage 2023 + huidig alimentatiebedrag. Voorbeeld: stel dat het huidige bedrag van de partneralimentatie € 400,- is, dan bedraagt het nieuwe alimentatiebedrag na indexering (400/100) x 3,4 + 400 = € 413,60.

Ben jij alimentatiebetaler? Dan moet je de alimentatie indexering altijd zelf goed in de gaten houden. Je ontvangt hier namelijk geen bericht van en het bedrag wordt niet automatisch aangepast. Als jij de indexering niet jaarlijks doorvoert, dan kan jouw ex-partner de indexering zelfs tot vijf jaar terug vorderen. Het kan dan om behoorlijke bedragen gaan. Bereken dus voor jezelf meteen het nieuwe alimentatiebedrag en zorg ervoor dat je per 1 januari 2023 het nieuwe alimentatiebedrag aan je ex-partner voldoet.


5 views0 comments

Recent Posts

See All

Indexering alimentatie 2022

Indexering alimentatie 2022 Het percentage waarmee bedragen voor partner- en kinderalimentatie met ingang van 1 januari 2022 wordt verhoogd, is vastgesteld op 1,9%. Wanneer je gescheiden bent, is de k

Update Herziening Partneralimentatie

update 02-06-2019 Op dinsdag 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet herziening partneralimentatie. Wat gaat er veranderen? Zijn er ook uitzonderingen? Jazeker. Omdat het voor bepaalde

Comentarios


bottom of page