De Advocaat Aan Huis - omdat uw tijd kostbaar is
RSS Fan worden

Recente posts

Update Herziening Partneralimentatie
Het belang van financieel inzicht
Herziening Wet Partneralimentatie
Gefinancierde rechtsbijstand in 2017
Samenwerking met kindbehartiger/kindercoach

Categorie├źn

info
nieuws
Studiereis
update
Mogelijk gemaakt door

Mijn Blog

nieuwsVoorstellen kostendekkende griffierechten aangepast

Het kabinet heeft de plannen voor het kostendekkend maken van de griffierechten aangepast. Een rechtzoekende is straks voor zaken over uitkeringen of studiefinanciering 250 euro kwijt. Voor andere bestuurszaken wordt dat 400 euro. Eerder wilde het kabinet een basistarief van 500 euro voor alle bestuurszaken.

UPDATE 1 november 2011
: de Orde blijft tegen.
Het kabinet heeft verder besloten dat burgers bij hoger beroep niet altijd griffierechten hoeven te betalen (niet als de tegenpartij hoger beroep instelt). Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie stuurt de aangepaste plannen vandaag naar de Tweede Kamer.

UPDATE 1 november 2011, persbericht Nederlandse Orde van Advocaten
:
"De Nederlandse Orde van Advocaten verzet zich tegen het kabinetsvoornemen om de griffierechten te verhogen. De Orde is van mening dat de toegang tot de rechter voor velen ernstig zal worden belemmerd en voor sommigen zal worden geblokkeerd.
Dat is ook nog het geval na aanpassingen die minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) heeft gedaan aan zijn oorspronkelijke voorstel. Die zijn volgens de Orde echt onvoldoende. De Orde constateert dat het kabinet ook na alle kritiek die er op de plannen is geuit, nog steeds vasthoudt aan 240 miljoen euro bezuinigingen op het griffierecht. De verlaging van enkele tarieven ten opzichte van het eerste voorstel worden nu bekostigd met hogere tarieven elders op het griffierecht.

Het lijkt een lichtpuntje dat mensen met lagere inkomens minder hoge tarieven in bestuursrechtzaken voor hun kiezen krijgen dan aanvankelijk de bedoeling was. Maar ook deze lagere tarieven betekenen nog steeds een flinke verhoging ten opzichte van het huidige griffierecht. Daarom blijft volgens de Orde het voornaamste bezwaar tegen deze plannen overeind: Een groot aantal mensen zal zijn recht niet meer kunnen halen omdat teveel geld moet worden betaald om een zaak voor de rechter te krijgen.

Algemeen deken Jan Loorbach van de Orde noemt het 'teleurstellend' dat dit plan wordt doorgezet ten kosten van grote groepen mensen die in de toekomst hun recht willen zoeken. Hij doet een dringend beroep op alle partijen in de Tweede Kamer om het recht voor iedereen bereikbaar te houden en een streep te zetten door de bezuiniging."
Datum bericht: 31 okt 2011 - Laatst bijgewerkt: 1 nov 2011.


0 Reacties op nieuws:

Comments RSS

Voeg een reactie toe:

Je naam:
E-mailadres: (vereist)
Website:
Reactie:
Maak je tekst groter, vetgedrukt, schuingedrukt en meer met HTML tags. Zo werkt het.
Post Comment
Website Builder
mogelijk gemaakt
door Vistaprint